להתרענן בכל בוקר/פרשת עקב/חומש דברים

כ״ג באב ה׳תשע״ט (אוגוסט 24, 2019)

פרשת עקב פותחת במילים 'והיה עקב תשמעון' שעליהן דורש רש"י – 'אלו מצוות שאדם דש בעקביו'. במילים אחרות, ישנו חשש שיווצר אצל האדם בתחומים מסוימים התנהלות של שגרה ואינרציה.
ישנן פעולות מסוימות שנראות קלות ושוליות ואדם מתחיל לעשותן כלאחר יד ומתוך הרגל. הרגל הוא מלשון המילה רגל. הרגל והעקב הם איברים מאד בסיסיים שעליהם נשען גוף האדם.
כל אדם זקוק ל ״עקב״ (עקביות) ולהרגלים ולתבניות חיים מסודרות על מנת לתפקד טוב, אולם אסור שאלה יהפכו לעיקר. חכמים דורשים מהאדם התחדשות תמידית. לכן ישנו כלל של 'תדיר ושאינו תדיר תדיר קודם'.
דווקא הדברים התדיריים – הם צריכים להיות בראש סדר העדיפויות. לכן גם נאמר בפסוקים ביחס לשמו של יעקב – 'וידו אוחזת בעקב עשיו'. המהות של יעקב היא להשתמש בידיים, איברים הפועלים מתוך בחירה ומודעות, ולאחוז בהם את ההרגלים 'העשוייים' (אותם הרגלים שנראה שאין צורך להתחדש בהם) ולהכניס לאותם ההרגלים האלה את ההתחדשות והפנימיות.

התכונה הנפשית הזאת של משמעות והתחדשות מכונה אצל הרב קוק במילים ״טל הילדות״ כדוגמת הטל שמרעננת את הקרקע בכל בוקר.

איך זה רלוונטי לנו היום כיוגיסטים?

כל מה שנותר לנו לעשות זה לפרוש את המזרן בבוקר (באופן תדיר אם אפשר) מתוך שיגרה ואינרציה מצד אחד. ומצד שני, לא להפוך את הפעולה הזאת למשעממת ואוטומטית. להיות פתוחים לחוויית ״טל הילדות״ שמחדשת ומרעננת אותנו בכל יום (אפילו אם הקדשנו רק מספר דקות להתרעננות הזאת).
לא סתם אנחנו קוראים לאימון שלנו ״תרגול יוגה״ (מלשון רגל, הרגל). היופי בתרגול יוגה קבוע שמצד אחד זה משהו קבוע בחיים שלנו ומצד שני בכל פעם אנחנו פוגשים את עצמנו מחדש.

השבוע למעשה הכרזנו על קורס מורים ליוגה חדש ומרענן שייפתח בסטודיו בסוף ינואר. כולי ציפייה והתרגשות למשב הרוח המרענן גם מהכיוון הזה.

שבת שלום ומבורך

נ.ב. השראה לכתיבה מהדברים של הרב חגי לונדין על פרשת עקב.

כל הזכויות שמורות לעדי יוגה