גוליבר בארץ הגמדים/פרשת יתרו/חומש שמות

כ׳ בשבט ה׳תש״פ (פברואר 15, 2020)

״זכור את יום השבת לקדשו״.

בן המאה העשרים מסוגל להבין את ערך השבת טוב יותר מאשר בן הדורות הקודמים, שלא היה שבוי בידי הטכנולוגיה. מה הסוד של השבת? ומדוע לקרוא מותר ולכתוב אסור?
בפרשה אנחנו קוראים את עשרת הדיברות. הדיבר הרביעי מדבר על מצוות השבת. בשבת היהודית המקורית, שב האדם אל עצמו, אל גופו ואל נפשו כאחד. האדם במשך ימי השבוע, דומה לגוליבר שגמדים לרוב ריתקו אותו בחבליהם ויתדותיהם אל האדמה עליה הוא שוכב. כדי לעמוד על רגליו, עליו לנתק כבלים אלו. חוקי השבת עושים עבור האדם מלאכת ניתוק זו. מטרתן ליצור מצב של רוגע נפשי פנימי, כשלב ראשון. כדי להשיג מצב זה, דורשים ממנו להפחית עד למינימום את השימוש במקורות אנרגיה חיצוניים. על כן כלולים באיסורי השבת השימוש ברדיו, הטלוויזיה, הטלפון וכדומה.

איך זה רלוונטי לנו היום כיוגיסטים?

מטרת תרגול יוגה היא להביא את האדם לאיזון גוף-נפש ולחיבור לתודעה העליונה. על ידי הימנעות מצפיה בטלוויזיה, שימוש בטלפון הנייד וכו׳ ובכל שאר האמצעים הבנויים ממקורות יצירה חיצוניים, מסוגל האדם לשוב אל מקורות היצירה הפנימיים. יצירתיות בשבת חייבת לבוא מתוך האדם, ולא מחוצה לו. על כן, למשל, מותר, ואף חובה, לזמר ולשיר, אולם, אסור לנגן על כלים. מותר לקרוא, אבל אסור לכתוב. הכתיבה אסורה, בגלל ההישענות הבסיסית שלה על כח יצירה חיצוני, יהא זה עפרון או עט. בשעת הכתיבה יוצר האדם מילים חדשות , בעוד שבעת הקריאה, כל היצירתיות מתחוללת בנפשו ובמוחו של האדם.

במסורת האשטנגה ויניאסה יוגה נחים מתרגול בימי ירח ״חדש״ וירח ״מלא״.

במהלך למעלה מעשר השנים האחרונות שאנחנו מעבירים ריטריטים של יוגה בארץ ובחו״ל, אחד הדברים הראשונים שאנחנו אומרים למשתתפים הוא שריטריט זה זמן להתנתק (מחיי השיגרה) ולהתחבר (למי שאנחנו באמת).

במישור האישי, התחלתי לשמור שבת לפני שלוש שנים וחצי. מה שפעם חוויתי רק בריטריט, היום אני חווה כל שבוע. החיים שלי השתנו והשתפרו באופן דרמטי (ולו בגלל שהפסקת השימוש במחשב, נייד וכו׳ מאפשרים לי להכניס לחיי תוכן אחר).

כל הזכויות שמורות לעדי יוגה