רפואה מונעת/פרשת בשלח/חומש שמות
י״ג בשבט ה׳תש״פ (פברואר 8, 2020)
"כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך כי אני ה' רופאך" (שמות טו, כו).
הרופא הטוב ביותר הוא שמונע את המחלה לפני שתבוא.
לכאורה אם לא תהיה מחלה מדוע יש צורך ברופא?
והביאור הוא שיש שני מיני רופאים. יש רופא המתפרנס לפי מספר ביקוריו אצל החולים, וזה סוג של רופא שמעוניין שיהיו חולים, כדי שיזדקקו לטיפולו. ויש רופא המקבל שכרו בקביעות, והוא מעוניין שלא יהיו חולים, שהרי גם ללא טיפולו יקבל שכרו, ולכן רופא זה מלמד את האנשים כיצד לשמור על בריאותם, שלא יהיו חולים כלל. ובודאי שהוא הרופא המעולה ביותר.
וכמו שמסופר על הרמב"ם שלאחר שהתמנה לרופאו של המלך, היה המלך תמיד בריא, והיו שונאיו מקטרגים על הרמב"ם שאינו עושה את תפקידו כלל, כיוון שהמלך תמיד בריא. אמר להם המלך: כשהיה לי רופא אחר, לא היה דואג שלא אהיה חולה, ורק לאחר שנהייתי חולה היה מטפל בי, אך הרמב"ם מלמדני כיצד לא אהיה חולה, ולכן הוא רופא טוב יותר.
(מתוך גבורות התורה ע"ה גבריאל הכהן הי"ו).
איך זה רלוונטי לנו היום כיוגיסטים?
אז מי באמת מרפא? לפי הבריאות הטבעית לגוף יש את היכולת לרפא אותנו. אנחנו כיוגיסטים, משתדלים לא להפריע לגוף לעשות את פעולות הריפוי שהוא ממילא עושה כל הזמן. אפשר לומר שהיצמדות לאורח חיים בריא, שומרת על גוף חזק ובריא. מכאן שהיחס שלנו לגוף הוא קריטי. סוואמי שיבננדה סיכם לנו את העקרונות החשובים לבריאות טובה:
תרגול נכון, נשימה נכונה, הרפיה נכונה, חשיבה חיובית ומדיטציה, תזונה נכונה.
יש צורך ליישם את כל העקרונות האלה כדי להיות בבריאות מיטבית ולא להסתפק רק בתזונה טבעונית בריאה או רק בתרגול תנוחות יוגה וכו'.
כשהגוף מאוזן, האדם לא יהיה חולה.
בברכת בריאות טובה.
שבת שלום ומבורך
נ.ב. מוקדש לאבא שלי (פיני) ולאחי (תמיר) שזוהי פרשת בר המצוה שלהם.